~ Hieronder gewoon een paar blogjes van mijn hand... ~

 

VANAF JANUARI 2021 EEN NIEUW AYURVEDISCH KUURCENTRUM in het hart van Maas & Waal!

Onder de bezielende leiding van Bianca, die geassisteerd wordt door de niet minder gepassioneerde Leontine, is het nu mogelijk om in Nederasselt, dicht bij het historische stadje Grave, een heerlijke Ayurvedische kuur te doen binnen het Ayurveda Leefstijl Centrum (ALC). Of je nu voor 2 of 3 dagen komt, het is zeker dat je anders naar huis gaat als dat je gekomen bent: met nieuwe energie, heerlijk uitgerust en vooral geïnspireerd!

Misschien heb je ook een wandel- of fietstochtje gemaakt naar Grave of langs de Maas, kortom, je kunt nu terecht voor een Ayurvedisch uitje! Mijn eigen rol in dit geheel is meer de medische kant. Je kunt aan de kuur namelijk ook een persoonlijk Ayurvedisch consult koppelen. Je persoonlijke constitutie vormt dan zowel een basis voor de behandelingen binnen het ALC als de advisering die je mee naar huis neemt, vooral betrekking hebbend op je voeding! 

Je kúnt al terecht, maar een aparte website is nog in de maak. Wil je meer weten, bel Bianca dan gerust op 06-10 16 70 13.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 WEER GEOPEND: HET AYURVEDA KUURCENTRUM in Hengevelde in het prachtige Twente!

Door de corona-maatregelen was het een en ander helaas niet meer mogelijk, maar nu dus weer wel! Kijk echter voor de meest actuele informatie even op de website www.ayurvedatwente.nl. Of bel Sylvia op 0547-333100.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 NIEUWE ZIEKTEN?..

Zolang de mensheid bestaat, zijn er ziekten. En niets houdt de mens zo bezig om deze tegen te houden, ze te bestrijden of ervan te genezen. Het punt is vaak, dat de ene ziekte weer een andere kan doen ontstaan. De kracht van je immuniteit kan ook rücksichtslos worden, een soort nietsontziende energie die je eigen lichaam beschadigt omdat je 'milieu interne' chaotisch is. Of ze kan onvoldoende in staat zijn infecties op een geheel natuurlijke wijze te bestrijden met alle gevolgen van dien. 

Nieuwe wetenschappelijk inzichten etiketteren een aantal ernstige risicofactoren met de aanduiding 'metabool syndroom', waarbij we een combinatie zien van een verhoogde bloeddruk, een te hoge glucosespiegel en overgewicht. Dit metabool syndroom kan - indien dit alles op z'n beloop wordt gelaten -  uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes 2, dementie, reumatische klachten, kanker en infecties. Infecties met Covid-19 kan - indien de patiënt ook lijdt onder dit metabool syndroom -  veel dramatischer verlopen. 

DE AYURVEDA kent natuurlijk een heel andere terminologie voor al dit soort zaken. Zij wijst naar (soms ernstige) verstoringen van het constitutiepatroon (dus je type), dat de blauwdruk vormt voor elk mens. Het gevolg hiervan is dat de Ayurveda niet meteen klaar staat met allerlei pillen en capsules om genoemde ziekten en klachten te bestrijden, maar om als het ware de grond onder hun voeten weg te halen.

JE VOEDING speelt daarbij een hoofdrol. Geen dieet zoals wij het in het Westen kennen. Het voedingspatroon moet juist zoveel mogelijk passen binnen jouw unieke constitutie. Als ik een aantal personen behandel op wie ik het etiket 'metabool syndroom' zou mogen plakken, uiteraard na grondig onderzoek, luisteren naar de klachten en bestudering van het ziekte-patroon, dan wordt elk individu behandeld op zijn of haar unieke constitutie. Want dáárin zitten de storingen.

Daarom verwijs ik zogenaamde 'zelftesten' naar de prullenbak omdat die het risico met zich meedragen dat de uitslag fout is. Je constitutie haal je niet uit een vragenformulier maar uit een nauwgezet pols-onderzoek en een goede waarneming door de Ayurvedisch behandelaar. De 'apotheek' van de Ayurveda bevat náást de voeding tevens vele efficiënte kruidenmedicijnen die gebaseerd zijn op eeuwenoude recepten en die hun waarde bewezen hebben. Ik wil ook dat weleens voorschrijven (ik doe niet aan verkoop) maar zeg dan wel dat het niet het míddel is dat geneest, maar jouw eigen zelfgenezend vermogen, dat aangewakkerd wordt door een unieke combinatie van voeding, een middel en je levenshouding!

Als het maar bij joúw past! Dat is het bijzondere van de Ayurvedische geneeskunde.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EEN DER OUDSTE stellingen uit de universele geneeswijzen van alle tijden luidde (en luidt nog steeds):  'het gelijke trekt het gelijke aan'.

Eigenlijk baseert deze stelling zich op een vaste natuurwet. Trillingen van allerlei aard neigen alleen maar naar trillingen van gelijke aard. Wanneer je op een vleugel een C-toets aanslaat, zal van een in de nabijheid aanwezige gitaar dan ook alleen maar de C-snaar mee gaan trillen, de anderen bewegen niet.

Zo is het ook met het menselijk lichaam. Het zijn niet alleen infecties die een gevaar vormen. Sterker nog: soms hebben virale of bacteriële besmettingen nauwelijks tot geen ziekteverschijnselen tot gevolg. En wordt een ander mens bij de geringste besmetting doodziek.  In de Ayurveda - die tot de oude universele geneeswijzen behoort -  wordt de staat van het lichaam onderzocht op haar amarakta, dat is de hoeveelheid bloedsvervuiling. Hoe meer je daarvan hebt, hoe vatbaarder je kunt worden voor allerhande infecties. De Leidse arts Herman Boerhaave uit de 16e eeuw zei het al: 'de dood zit in de darm'. 

Wij meten de bloedsvervuiling niet via het bloed, maar door bestudering van lichaam en geest. Het tongonderzoek speelt daarbij een belangrijke rol. Wie op de hoogte is van zijn of haar amatische situatie (dus hoe het zit met die bloedsvervuiling), kan de regie in eigen hand nemen door zich weerbaarder te maken tegen infecties.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------